Design Patterns: Zo gebruik je “breadcrumbs”

apr 8, 2018

Soms zijn het de kleine dingen die je website kunnen maken of breken. Denk hierbij aan je navigatie, de indeling van een homepagina, je portfolio of je contactformulieren. In deze maandelijkse rubriek, Design Patterns (ontwerppatronen), knip ik je complete website op en ga ik met de kleinere en vaak vergeten onderdelen aan de slag. Vandaag gaan we het hebben over het breadcrumbs.

Wat zijn ontwerppatronen of Design Patterns eigenijk?

In wezen zijn patronen structurele en gedragskenmerken die de “bewoonbaarheid” verbeteren Van iets – een gebruikersinterface,
een website, een objectgericht programma of een gebouw.
Ze maken dingen gemakkelijker te begrijpen of mooier; ze maken hulpmiddelen nuttiger en bruikbaar.
– Jenifer Tidwell

Het zijn bewezen patronen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je website gemakkelijker en begrijpelijker te maken. Het zijn bepaalde “regels” om de bezoeker van je website te helpen bij een bepaald proces. Denk bijvoorbeeld aan de hierarchie van een webshop of de logische indeling en werking van een navigatie. Zo ook breadcrumps of broodkruimels. En in deze blog vertel ik je hoe je dit kunt inzitten om het gemak van de websitebezoeker te vergroten.

Zo gebruik je breadcrumbs

Breadcrumbs, of broodkruimels, maken het leven van de websitebezoeker een stuk makkelijker. Breadcrumbs zijn de linkjes, of pagina’s, die vaak bovenaan een pagina staan en aangeven waar een bezoeker zich bevindt. Zo kan een bezoeker op ieder gewenst moment teruggaan naar een pagina ervoor of nog verder terug wanneer hij of zij dieper de website in zijn gegaan.

Het is een geweldige manier om de navigatie te verbeteren. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en ze kunnen het aantal acties dat een gebruiker moet nemen om door uw inhoud te navigeren, verminderen en vereenvoudigen. Een breadcrumb wordt dus gebruikt om de gebruiksvriendelijkheid van je website te vergroten. Hoe meer pagina’s of categorieën je hebt, hoe belangrijker het is dat je websitebezoeker altijd weer terug kan komen zonder daar over te hoeven nadenken.

Plaats je breadcrumb op een zichtbare plek

Een breadcrumb plaats je boven de content van je pagina. Elke pagina die een persoon heeft doorlopen om dieper de website in te gaan, wordt hierin weergegeven en gelinkt aan de vorige pagina. Ik heb hieronder een aantal voorbeelden geplaatst zodat je ziet wat ik bedoel.

Zorg er dus voor dat, zeker als je een grote website hebt, je bezoeker altijd zijn weg kan vinden. Hierdoor maak je het hem of haar gemakkelijk en is de kans op verlaten van de website zeer klein. Je kunt de breadcrumb mooi opmaken maar zorg er wel voor het vooral praktisch blijft en dat dit meer een “uitweg” is, dan dat het een belangrijk onderdeel is van je hoofdcontent.

Een plugin voor je breadcrumb

Veel thema’s of templates hebben de breadcrumbs ingebouwd. Je kunt dan vaak kiezen of je hem aan wilt zetten. Ik raad je aan dit zeker te doen.
Heeft je template dit niet of je werkt met Divi? Dan kun je de volgende plugins ervoor gebruiken:

Heb jij al een breadcrumb op je website geplaatst? Laat mij in een comment weten of jij de breadcrumb gebruikt of niet. Zo niet, laat mij dan weten waarom.

Meer tips?

Wil je meer tips ontvangen over websites en personal branding? Volg mij dan op Facebook en schrijf je ook in voor mijn nieuwe maandelijkse nieuwsbrief PreCision to Inspire.

[mailerlite_form form_id=9]

 


Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Cprecision? Vind mij hier:
1469288458_www_logo_social_media1469288455_email_mail_envelope_send_message1469288459_online_social_media_linked_in1469288446_facebook_online_social_media1469288460_pinterest_online_social_media1469288451_instagram_online_social_media

De opleiding voor webdesigners

gratis website snelheidscheck snelheid

In deze digitale brochure deel ik alle ins en outs met je, wat mijn gedachtegang is, wat je minimaal kunt verwachten en hoe het traject er uit gaat zien voor jou.

Laat een comment achter

Heeft deze blogpost je misschien geïnspireerd of heb je vragen? Let me know!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *