A Piece of Website de Podcast

Aflevering 59:

Webdesign Trends: Goed webdesign

 

Ook in webdesignland, zijn er trends. wat ik duidelijk wil maken is het verschil tussen “trends” en trends. Waar bepaalde trends heel kort blijven, zoals de kleur van het jaar dat ieder jaar anders is, de kledingtrends etc. Kijk ik graag naar de lange termijn trends, Die écht doorzetten ten gunste van je website. En waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt. 

Lees de samenvatting 

Host 

Cheryl Porcelijn

Beluister ook op:

Spotify | Apple Podcast | Google Podcast

Samenvatting

Ook in webdesignland, zijn er trends. wat ik duidelijk wil maken is het verschil tussen “trends” en trends. Waar bepaalde trends heel kort blijven, zoals de kleur van het jaar dat ieder jaar anders is, de kledingtrends etc. Kijk ik graag naar de langetermijn trends, Die écht doorzetten ten gunste van je website. En waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt.

Vandaag neem ik je mee in de trends binnen het design, het ontwerp van de website. Waar moet je tegenwoordig op letten, wat is handig om mee te nemen. Waarom is dit handig etc. Ik heb vier punten voor je, dat ik en ook andere webdesigners, veel zien terugkomen en ook daadwerkelijk ten goede komt van jouw website.

Let’s dive in.

1.Rust en overzichtelijkheid – minimalistisch design
Toegankelijkheid wordt in 2021 een nog belangrijker aandachtspunt. Steeds meer mensen zijn met internet opgegroeid, maar worden in de tussentijd ook ouder. Daardoor stijgt de behoefte aan gebruiksvriendelijke websites. Denk aan een goede kleurstelling voor slechtzienden en ouderen, voorleesknoppen en de mogelijkheid om de bezoeker zelf het font te laten vergroten. Dit wordt het komend jaar heel belangrijk.”

Een overzichtelijke website die rust uitstraalt is erg belangrijk voor ouderen. Zorg er ook voor dat een aankoop in een aantal eenvoudige stappen is te doen. Denk daarbij aan duidelijke en goed leesbare invoervelden. Een goed ontworpen webshop en maakt daarin een groot verschil.”

noemt anti-design, minimalisme en organisch design als belangrijke trends voor 2021: “Deze trends zorgen allemaal voor meer rust en overzichtelijkheid op je pagina’s. Daardoor bied je de bezoeker een prettigere ervaring. Je bezoeker blijft langer op de site, wat weer goed is voor SEO. Rust en overzichtelijkheid dragen bij aan een positief eindoordeel van de bezoeker over je organisatie.”

2. Beeldmateriaal
Als er voor een website geen goed beeldmateriaal aanwezig is, dan is dat geen goede basis voor het design. Er zijn nog steeds ontzettend veel websites met slechte foto’s en veel stockmateriaal. Maar ook video gaat steeds meer een rol spelen in websites.

3. Persoonlijk contact
Beter telefonisch bereikbaar, zet je telefoonnummer prominenter in beeld. Of denk aan een chatmogelijkheid, een bot. Zodat men direct vragen aan je kunt stellen en niet hoeft te zoeken naar mogelijkheden om contact op te nemen.

4. Goed webdesign
Wist je dat maar liefst 75% van de consumenten toegeeft dat zij een oordeel vellen over de geloofwaardigheid van een bedrijf op basis van het website-ontwerp van dat bedrijf? (Bron: Stanford).
Don’t judge a book by it’s cover, gaat hier allang niet meer over. We doen dat wel. en het blijkt dus ook uit onderzoek. Niet alleen design, maar ook vindbaarheid. SEO wordt steeds belangrijker. We willen minder afhankelijk zijn van social media. en dan is jouw website the place to sell.

Marten Hoekstra Spot on vision
 noemt een trend die grote gevolgen heeft voor het design van veel websites: “Je ziet steeds meer dat sites voor Google worden geoptimaliseerd. Onder meer de laadsnelheid, usability en de tijd die bezoekers op je site doorbrengen zijn belangrijke factoren voor je indexering bij Google. De macht van Google wordt daarmee steeds groter. Dit zie je in 2021 duidelijk terug in het webdesign

Bas van Petten Directeur en co-founder van Bambuu
noemt het niet echt een trend, maar ziet heel vaak dat bedrijven een nieuwe site laten bouwen zonder goed na te denken over het eigenlijke doel van de site: “Wie is de doelgroep? Wat wil je uitstralen? Wat verwacht je van de site? Veel bedrijven laten een nieuwe site bouwen en zijn dan bijna verbaasd dat de telefoon niet direct rinkelt. Sterker nog, 9 van de 10 keer presteert het nieuwe webdesign slechter dan het oude en is er grote paniek!
Daarom verwacht ik dat meer bedrijven in 2021 een marketingbureau inschakelen voordat zij een nieuwe site laten bouwen. Dit levert op meerdere vlakken veel op. Je laat toch ook geen huis bouwen door een aannemer zonder een architect in te huren?”

GRATIS: Het succesrecept voor jouw eigen website – Geheime podcast

Heb jij mijn geheime podcast al beluisterd? Nog niet? Vraag hem dan hier aan. Geheel gratis!

In deze serie vind je het antwoord op de meest gestelde vraag: “wat heb ik nodig om een website te beginnen?”. Ook geef ik antwoord op de vragen: “Ik heb een website nodig, wat nu?” en “Waar moet ik beginnen?”.

Ik neem je mee in wereld van hostings, plugins en veel tips & tricks. Als je nu zoiets hebt van, wat zeg je nou? No worries, ik ga het je allemaal vertellen

Volg mij op: