Nieuwe Patone kleuren!

jan 5, 2016

Pantone heeft in 2015 twee nieuwe kleuren uitgegeven en dit zijn dé kleuren van 2016!

Ik ben lid van de nieuwsbrief van Creative Bloq toen ik een verrassing in de inbox kreeg: Pantone heeft twee nieuwe kleuren uitgebracht! Rose Quartz en Serenity zijn uitgeroepen tot de kleuren van 2016 en ze zijn prachtig.

Pantone Kleuren

Pantone Inc is een bedrijf met hoofdkantoor in Carlstadt, New Jersey. Het bedrijf is vooral bekend om zijn Pantone Matching System (PMS), een eigen kleurprofiel gebruikt in een verscheidenheid van industrieën, voornamelijk drukwerk, maar soms bij de vervaardiging van gekleurde verf, stof en plastic.

Ook ik gebruik Pantone kleuren in alle print productie projecten. Maar wat houdt het gebruik van deze kleuren nu in?
Je kunt gebruik maken van verschillende soorten kleurmodellen RGB, CMYK en Pantone:

 • RGB; De RGB-kleurenmodel is een additief kleurenmodel waarbij rood, groen en blauw licht elkaar worden geplaatst op verschillende manieren om een breed scala aan kleuren te reproduceren. De naam van het model is afkomstig van de initialen van de drie primaire additieve kleuren rood, groen en blauw. Deze kleuren worden niet gebruikt voor print projecten omdat printers een ander kleurmodel gebruiken. RGB wordt voornamelijk gebruikt voor het web en andere online platformen, deze kleuren worden dan in de form van een HEX (#kleurnummer) gebruikt.
 • CMYK; Het CMYK-model (proces kleur, vier kleuren) is een subtractieve kleur model, gebruikt bij afdrukken in kleur, en wordt ook gebruikt om het drukproces zelf te beschrijven. CMYK verwijst naar de vier inkten gebruikt in sommige kleurendruk: Cyan (cyaan), Magenta, Yellow (geel) en Black (zwart). Deze kleuren zijn de pure, primaire kleuren die alleen gebruikt worden voor print producties. Deze module kan online gebruikt worden, maar wordt niet aangeraden omdat alle platformen een andere schermresolutie hebben en hierdoor kleuren anders uit kunnen komen.
 • Pantone of PMS; Pantone kleuren zijn de luxe CMYK modules. Je hebt hier net even wat meer keuze in soorten en kleuren in. Omdat het ook wordt gebruikt in mode en verf heb je ook speciale keuzes zoals metallic, coated, uncoated enz. Hier kun je natuurlijk ook leuk gebruik van maken voor creatief printwerk. Het is flexibel en elke drukkerij heeft de mogelijkheid om deze kleurmodule te gebruiken.
PANTONE-Color-of-the-Year-2016-v1-2732x2048

Bron: http://www.pantone.com/

De kleuren, Rozenkwarts en Serenity, zijn zeer subtiel, passen goed bij elkaar en geven een sereen gevoel. Deze kleuren zullen we dit jaar nog veel voorbij zien komen en terecht.

Wallpapers

Pantone heeft een serie desktop en smartphone wallpapers gemaakt om de kleuren te promoten. Deze kunnen op hun website gedownload worden. Door middel van rustig en subtiel beeldmateriaal komen de kleuren in deze wallpapers compleet tot hun recht. Daarnaast vind je ook de code van de kleuren dat mocht je de kleuren gaan gebruiken op bijvoorbeeld een visitkaartje, dan kun je deze kleurcode doorgeven aan de drukkerij, ideaal toch?

Pantone_Color_of_the_Year_Rose_Quartz_Serenity_Color_Formulas_Guides_Banner

Bron: http://www.pantone.com/

Wat vind jij van de nieuwe Pantone kleuren? Ga je ze gebruiken in bijvoorbeeld je design? Waarom wel of niet? Laat het mij weten.


Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Cprecision? Vind mij hier:
[Facebook] Cprecision
[Twitter] @CprecisionBlog

Gratis website snelheidscheck

gratis website snelheidscheck snelheid

Je ontvangt een persoonlijke rapport over jouw website. In dit rapport vind je een overzicht van de snelheidspresetatie en ontvang je tips en quickwins om je website direct te versnellen.

.

Laat een comment achter

Heeft deze blogpost je misschien geïnspireerd of heb je vragen? Let me know!

2 Reacties

 1. Mara

  Leuk om hier meer te leren over het PMS systeem. Ook wist ik niet dat er verschillende kleurmodellen bestaan die kan gebruiken voor je drukwerk. PMS lijkt mij overigens het meest geschikt voor creatieve designs.

  Antwoord
  • Cheryl Porcelijn

   Hi Mara,
   dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat je door mijn blog weer wat nieuws hebt geleerd 😀
   PMS is inderdaad meer voor creatieve designs, voornamelijk voor print. PMS zijn ook wel de Pantone kleuren genoemd.
   En door die kleuren te gebruiken, heb je een veel breder scala aan kleuren en mogelijkheden voor print.

   Groetjes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verified by ExactMetrics