Wanneer moet je je website updaten?

jan 18, 2022

Heb je een WordPress website, dan moet je die regelmatig updaten. Zo zorg je ervoor dat je website goed blijft werken en dat je nieuwe features kan gebruiken. Ook maak je de kans kleiner dat je website gehackt wordt. Updaten is dus heel belangrijk. Maar wanneer moet je dat doen en waar moet je opletten? Je leest het in deze blog.

 

Wat moet je updaten

Net als telefoons en laptops, moeten ook websites regelmatig geüpdatet worden. Binnen je website kun je verschillende onderdelen updaten; de WordPress versie, de plug-ins en je thema. De ontwikkelaars van deze onderdelen zijn constant bezig met verbeteringen van de veiligheid en de  snelheid en het toevoegen van nieuwe of verbeterde features. Door te updaten profiteer jij van die verbeteringen.

 

Waarom updaten

Updaten is ontzettend belangrijk. Daardoor hou je zoveel mogelijk hackers buiten de deur en blijft je website veiliger. Ook zorgen die updates ervoor dat je website beter of sneller werkt. Doe je updates niet, dan kan het tegenovergestelde gebeuren. Zo had een klant van mij een evenementen plug-in op haar website die een overzicht gaf van aankomende evenementen. Tot dat overzicht ineens was verdwenen van de pagina. Wat bleek; er moest een update gedaan worden en daarom werkte de plug-in niet meer.

 

Hoe vaak updaten

In het algemeen raad ik mijn klanten aan om hun website 1 à 2x per maand te updaten. Oftewel kijken welke updates er zijn en die vervolgens uitvoeren. Bij het updaten van je plug-ins, check je vooraf of de plug-in 100% werkt met de nieuwste versie. Dit zie je staan als je naar de updatepagina in je WordPress dashboard gaat. Is dat niet het geval, dan kun je beter nog even wachten met het updaten van die plug-in tot die melding er wel bijstaat.

 

Let op met nieuwe WordPress versies

Eens in de zoveel tijd komt er een grote update van WordPress. Dan gaat de versie van bijvoorbeeld 8.4.6 naar 8.5. Zulke versies bevatten grote wijzigingen en/of nieuwe features, zoals toen een aantal jaar geleden de Gutenberg block builder werd gelanceerd. Bij zo’n nieuwe versie van WordPress, kun je beter wachten met updaten tot de opvolger er is, bijvoorbeeld 8.5.1 (dus een extra decimaal erbij).

 

Waarom wachten met WordPress updates

In zulke updates zitten namelijk nog weleens kinderziektes. WordPress doet zijn best om dat te beperken. Maar pas met het uitbrengen en massaal installeren worden bepaalde problemen echt zichtbaar. Dat komt omdat WordPress vooraf niet kan controleren of die nieuwe versie goed werkt met alle duizenden plug-ins en thema’s. Zulke problemen worden vervolgens gemeld en gefikst in die nieuwe versie. Ook moeten makers van plug-ins en thema’s soms zaken aanpassen zodat alles werkt met de nieuwste versie van WordPress. Het werkt dus twee kanten op.

 

Maak altijd eerst een update

Voor je gaat updaten maak je eerst een back-up. Dit kan bijvoorbeeld met een plug-in als UpdraftPlus. Sommige hosting partijen zorgen ook voor dagelijkse of wekelijkse back-ups. Zorg ervoor dat je weet of dat het geval is. Die back-up is belangrijk want soms gaat er iets mis met updaten en werkt iets op je site niet meer (goed). Met die back-up kun je de versie die wel nog goed werkte terugzetten. Je kan je plug-ins 1 voor 1 updaten of allemaal tegelijk. 1 voor 1 heeft als voordeel dat je per update kan zien of je website goed blijft werken.

 

Vergeet niet te testen

Test altijd na het updaten of alles op je website nog werkt. Bijvoorbeeld je betaalsystemen en je integraties/koppelingen met externe apps als je boekhoudprogramma of mailsysteem. Het is ook slim om regelmatig te checken of een plug-in die geen update nodig heeft, überhaupt nog wordt bijgewerkt door de maker. Verouderde plug-ins zijn vatbaarder voor hackers. Die kun je beter verwijderen en vervangen door een plug-in die wel bijgehouden wordt. Plug-ins die je niet gebruikt kun je het beste verwijderen. Ze maken je website namelijk gevoeliger voor gevaar van buitenaf.

 

Squarespace en Wix

In deze blog heb ik het steeds over WordPress en laat ik Squarespace en Wix buiten beschouwing. Dat komt omdat Squarespace en Wix websites gehost worden bij die platforms zelf en niet bij externe hosting partijen zoals bij WordPress. Daardoor kunnen Squarespace en Wix met een druk op de knop de updates aanzetten voor alle websites op hun platform.

 

Zelf doen of uitbesteden

Je kunt die updates op je website zelf doen, maar je kan het ook uitbesteden. Die keus is aan jou. Zorg er in ieder geval voor dat je bij iemand terecht kan als er iets misgaat met het updaten en je niet weet hoe je dit weer in orde krijgt. Bijvoorbeeld bij de persoon die je website gebouwd heeft. Heb je vragen over updaten, stuur me dan een mail of DM via Instagram. Ik denk graag met je mee.

 

 

 

 

De opleiding voor webdesigners

gratis website snelheidscheck snelheid

In deze digitale brochure deel ik alle ins en outs met je, wat mijn gedachtegang is, wat je minimaal kunt verwachten en hoe het traject er uit gaat zien voor jou.

Laat een comment achter

Heeft deze blogpost je misschien geïnspireerd of heb je vragen? Let me know!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *