Waarom goede hosting zo belangrijk is

feb 15, 2021

Goede hosting is de helft van een goed werkende website. Heb je geen goede hosting, dan loop je tegen verschillende problemen aan. Hosting die wel goed is, levert je uiteindelijk heel veel op. In deze blog vertel je alles over het hoe, wat en waarom van goede hosting en waar je op moet letten bij het kiezen je hostingpartij.

Liever luisteren dan lezen? Je vindt hier een podcast over dit onderwerp.

Wat is hosting?

Om maar met het begin te beginnen; wat is nou eigenlijk hosting? Hosting is ruimte op een server bij een hostingpartij waar jouw domein(en) en website(s) staan. Je website draait daar op een CMS; een Content Management Systeem, zoals bijvoorbeeld WordPress, Magento of Drupal. Met dat CMS bouw en onderhoud je je website. Anno 2021 gebruikt zo’n 35% van alle websites ter wereld WordPress en is het dus het meest populaire CMS. En zeker ook mijn eerste keus.

Wat heb je nodig?

Het uitzoeken van geschikte hosting begint met bepalen wat je nodig hebt en wat je ermee wilt kunnen. Niet alleen nu maar ook over 5 jaar. Hosting is niet iets wat je zomaar gaat veranderen dus het is belangrijk dat je een partij kiest waar je mee vooruit kunt.

Beantwoord daarom voor jezelf de volgende vragen:

  • Wat voor website wil je? Een simpele met een paar pagina’s of een hele uitgebreide met downloads, video’s, podcasts, etc.
  • Wil je online trainingen gaan aanbieden
  • Wil je een webshop beginnen
  • Hoeveel verkeer denk je naar je website te trekken (want je wil natuurlijk niet dat je website eruit vliegt doordat er teveel bezoekers zijn)

Als je dit weet, kun je beter kijken of het aanbod van een hostingpartij aansluit bij wat je nodig hebt.

 Waar let je op?

Hosting is er in allerlei gradaties met verschillende soorten pakketten en bijbehorende prijzen. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van je hosting. Ik zet de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

  • De opslagruimte en snelheid van het pakket, bij te kleine pakketten loop je snel tegen problemen aan als je nieuwe plug-ins wilt installeren, thema’s bijwerken, website updaten dus dat wil je te allen tijde voorkomen
  • Hoeveel verkeer kan het pakket aan? Als jouw website een bezoekersmagneet blijkt te zijn, moet het pakket dat wel aan kunnen
  • Hoe staat het met de bereikbaarheid van de hostingpartij? Kun je ze bellen (belangrijk bij hele dringende zaken als een website die eruit ligt) of zijn ze alleen via mail of chat bereikbaar
  • Wat zijn de openingstijden van de helpdesk
  • Hoe is de beveiliging geregeld en hoe wordt die gemonitord
  • Is een SSL certificaat inbegrepen? En regelt de hostingpartij dat voor je of wordt daar extra geld voor gerekend, niet alleen voor het certificaat zelf maar ook de installatie
  • Wordt WordPress vooraf geïnstalleerd of kun je dat in ieder geval zelf met een druk op de knop doe (want geloof me, dat wil je niet handmatig doen)
  • Hoe zijn de reviews van de hostingpartij? Jij bent niet de eerste klant dus die reviews kunnen je een hoop vertellen

Goedkoop is duurkoop

Laat je niet teveel verleiden door de prijs want bij hosting gaat de uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ helaas nogal eens op. Ik heb zelf slechte ervaringen met goedkope partijen als Hostnet, Strato, MijnDomein en Siteground. De pakketten zijn vaak klein waardoor je heel snel door de beschikbare ruimte voor je website heen bent. Heel vervelend als je je thema moet bijwerken of een nieuwe plug-in wilt toevoegen aan je website. Ook liep ik bij deze partijen nogal eens tegen een probleem aan bij het updaten van websites (en we weten allemaal hoe belangrijk dat is! Check deze blog voor een reminder).

Betrouwbare partij

Alle klanten voor wie ik een website bouw, zijn verplicht de hosting af te nemen bij Natuurlijk Hosting. Daar werk ik al jaren mee samen en mijn eigen site en academie draaien daar ook. De snelheid en grootte van de pakketten is top. Ik kan ze makkelijk bellen en ze reageren super snel op mails. De beveiliging is top geregeld en ze monitoren continu op lekken en hacks. Als ze iets verkeerds zien, lossen ze dat ook gelijk op dus daar hoef je je zelf niet druk om te maken. Natuurlijk Hosting is wel duurder dan gemiddeld maar die investering is het ook echt waard. Bij hen weet ik zeker dat ik me geen zorgen hoef te maken om de websites. Zij zorgen dat alles snel en veilig draait.

Andere tips

Een andere aanrader is TransIP. Ook iets duurder dan gemiddeld maar net als bij Natuurlijk Hosting krijg je ook echt waar voor je geld.

Wil je liever iets goedkoper? Kijk dan bij one.com, Antagonist of in het uiterste geval Siteground maar daar heb je wel het grootste pakket nodig om lekker uit de voeten te kunnen.

Bij al deze partijen zijn zaken als SSL-certificaten en CMS-installatie goed geregeld en kun je snel zelf aan de slag.

Nog vragen?

Tot zover mijn tips. Bedenk dus goed voordat je ergens hosting gaat afnemen of het pakket bij je wensen van nu en vooral ook voor de toekomst. Het was best een technisch verhaal maar ik hoop dat het je wel verder helpt.

Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust, bijvoorbeeld via mijn Instagram @cherylporcelijn. Ook als je advies nodig hebt. Ik help je graag.

 

De opleiding voor webdesigners

gratis website snelheidscheck snelheid

In deze digitale brochure deel ik alle ins en outs met je, wat mijn gedachtegang is, wat je minimaal kunt verwachten en hoe het traject er uit gaat zien voor jou.

Laat een comment achter

Heeft deze blogpost je misschien geïnspireerd of heb je vragen? Let me know!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *