Het verschil tussen een VA en een webdesigner

feb 21, 2021

Een vraag die ik heel vraag krijg is ‘wat is nou het verschil tussen een VA en een webdesigner?’. En ‘wanneer kies je voor wat en hoe bepaal ik dat’. Het verschil is lang niet voor iedereen duidelijk. Daarom leg ik het je uit in deze blog. Lees dus snel verder.

Ben jij iemand die liever luistert dan leest? Check dan hier de podcast over dit onderwerp.

Verschillende soorten VA’s

VA staat voor Virtual Assistant. Een VA is een assistent op afstand die je ondersteunt en zaken van je overneemt die je wil uitbesteden. Er zijn een heleboel verschillende soorten VA’s en met meestal een of meer specialisaties. Zoals financiële administratie, technische webinar ondersteuning, website onderhoud en pagina’s aanpassen, design whitepapers & e-books, e-mail funnels en e-mail marketing, Facebook en Instagram advertenties. Teveel om op te noemen eigenlijk. Zo kunnen ze je goed ondersteunen bij taken waar jij minder goed in bent of niet leuk vindt.

Strategisch webdesigner en techgirl

Wat betreft die technische zaken zoals website bouwen, inrichten en onderhouden, e-mail funnels klaarzetten en webinar ondersteuning kun je ook prima bij mij terecht. Het verschil zit vooral op website gebied. Doordat ik zowel een MBO als HBO opleiding voor webdesigner heb gevolgd, ben ik echt gespecialiseerd in websites maken:

  • Onderzoek om te bepalen wat het doel is van de website, hoe in te richten, wat heb ik daarvoor nodig, welke afbeeldingen horen daarbij en in welke verhoudingen tot de tekst
  • Psychologie en strategie achter een website zodat de site ook echt voor je gaat werken
  • Handmatige designs en zelf bouwen dus geen template website maar een unieke site

Technischer opgeleid

In tegenstelling tot veel VA’s en website designers design ik alles zelf. Geen bestaande templates voor mij. (Beluister hier waarom) Een gemiddelde VA (er zijn altijd uitzonderingen) heeft meestal niet zoveel kennis van talen als HTML, CSS, Javascript en PHP. Dit heb ik wel geleerd in mijn opleiding tot webdesigner. HTML en CSS kan ik lezen en schrijven wat super handig is voor handmatige aanpassingen.

 Je site mee laten groeien

Maar na oplevering begint het eigenlijk pas. Misschien wil je na een tijdje een webshop erbij met integraties voor betalingen of wil je een nieuw e-mail marketing systeem aan je site koppelen. Dan is het fijn als degene die de site gebouwd heeft, dat voor je oppakt want die weet precies hoe je site werkt en kan sneller nieuwe onderdelen toevoegen. En zo groeit je website makkelijk met jouw nieuwe plannen en ontwikkeling mee.

Wanneer kies je een VA
Dus wanneer kies je nou wie?

Een VA kies je:

  • als je een site hebt, die prima staat en goed werkt en je geen zin hebt om alle kleine dingen zelf aan te passen en zelf het onderhoud te doen. Ook fijn als het je zelf niet ligt en niet onder de knie wil krijgen. Precies de reden waarom ik hulp heb voor mijn boekhouding. 😉
  • als je de skills niet hebt om bijvoorbeeld een e-mail funnel voor je te maken en te koppelen aan je website en je ook geen zin hebt om dat te leren
  • als je het super druk hebt, je mailbox ontploft is en je komt er niet aan toe

VA’s zijn echt een soort rots in de branding die je ondersteunen en helpen om je bedrijf te laten groeien omdat jij weer tijd hebt om klanten te werven en te helpen.

Wanneer kies je een webdesigner

Een webdesigner kies je:

  • als je echt aan de slag wil met een professionele website
    • die optimaal ingericht is
    • voor je gaat werken
    • uitgebreid kan worden
    • en makkelijk te onderhouden is

Dan heb je echt iemand nodig die daar specifiek voor is opgeleid. Een webdesigner kan die  vervolgens ook voor je onderhouden en back-ups maken.

Optimale inrichting

Je website is een belangrijke tool om leads, nieuwe klanten en omzet voor je binnen te halen. Een webdesigner richt jouw website optimaal in met dat doel voor ogen. En kijkt dus naar de psychologie en marketing achter je website. Stel, je wil dat mensen zich inschrijven voor een online programma, dan zorg ik ervoor dat de flow binnen de website zo is ingericht dat mensen logisch bij dat inschrijfformulier en die betaalknop terecht komen. En ze niet hoeven zoeken. Een webdesigner kijkt en denkt met je mee en richt een site praktisch en functioneel in met oog voor design. Want het oog wil ook wat.

Startende ondernemers
Als startend ondernemer heb je niet direct een mega uitgebreide website nodig. Je kan prima beginnen met een paar pagina’s, inclusief eentje voor je weggever als je die hebt met daarnaast een goed ingericht Instagram en/of Facebook account. Laat je niet tegenhouden door techniek en het idee dat je een hele grote website moet hebben. Check deze blog of podcast als je hier meer over wil weten.

Zorg voor een klik

In beide gevallen is het trouwens belangrijk dat je een klik hebt met de persoon met wie je gaat samenwerken. Of het nou een VA is of een webdesigner. Maak eerst kennis voor je start, zorg dat je weet wat je nodig hebt en kijk of dit een persoon is waarmee je voor langere termijn wil samenwerken. Check ook altijd een portfolio zodat je weet wat iemand al neer heeft gezet. Zo zie je of dit aansluit bij de taken waar jij iemand voor nodig hebt. Want zowel een VA als een webdesigner helpen je graag om verder te groeien!

De opleiding voor webdesigners

gratis website snelheidscheck snelheid

In deze digitale brochure deel ik alle ins en outs met je, wat mijn gedachtegang is, wat je minimaal kunt verwachten en hoe het traject er uit gaat zien voor jou.

Laat een comment achter

Heeft deze blogpost je misschien geïnspireerd of heb je vragen? Let me know!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *