Op de achterkant van een servet, geschreven door Dan Roam. Huh, een servet? Wat heeft dat te maken met lifestyle of design? Dat was ook mijn eerste reactie, tot ik de achterkant van het boek las.
“Geen betere manier om te bewijzen dat we iets goed begrijpen dan er een eenvoudig plaatje van te tekenen. En geen effectievere manier om een lastig vraagstuk op te lossen dan met pen te pakken en de onderdelen van het probleem te tekenen”. Dat schrijft Dan Roam in deze internationale bestseller. Hij bewijst dat een simpele tekening op een bescheiden servetje effectiever kan zijn dan de meest gelikte Powerpoint-presentatie. Gebaseerd op twintig jaar ervaring en de jongste wetenschappelijke ontdekkingen rond hoe wij zien, leert Roam de lezer hoe je ieder probleem kunt verduidelijken of elk idee kunt verkopen met behulp van een simpele reeks tools.
Plaatjes vullen geen gaatjes?
Oke, met plaatjes dus. Dat is wel iets design-achtigs. Echter gaat dit boek niet over design, nog fotografie, nog gadgets enz. Dit boek verteld van alles en nog wat over de manier waarop een plaatje tekenen complexe vraagstukken en problemen kunnen oplossen. Bijzonder toch? Maar zeg nou zelf, jij als klein kind kon in groep 4/5 van de basisschool ontzettend goed tekenen. Zonder je er druk te maken over hoe wel of niet goed je tekening er uit zag. Jij kon alles tekenen. De vraag wordt ook gesteld in dit boek:
Loop een basisschool binnen en vraag (met toestemming van de onderwijzer) om handen op te steken voor hoeveel van de zesjarigen kunnen zingen. Alle handen zullen de lucht ingaan. (..)Hoeveel kunnen er tekenen? Alle handen. Vraag nu hoeveel er kunnen lezen: er gaan misschien een paar handen omhoog. Loop dan een vierde klas van de middelbare school binnen en stel dezelfde vragen. (…)Zingen? Een of twee handen. (…)Tekenen? Een paar. Vraag nu hoeveel er kunnen lezen. Alle handen zullen omhoog gaan. Begrijp me niet verkeerd: er is zeker niets mis met leren lezen. Maar wat is er gebeurd met zingen dansen, en tekenen? Ooit waren we ervan overtuigd dat we wisten hoe dat moesten doen – sterker nog, op basisschoolleeftijd deden de meesten van ons dat vrolijk elke dag.
Aldus Dan Roam. Dit boek bespreekt voornamelijk de SKVIV manier om complexe stukken op te lossen, de SKVIV staat voor Simpel, Kwaliteit, Visie, Individueel en Verandering. Deze zogenaamde code wordt in combinatie met het <6><6> regel gebruikt. De zes manieren van zien. Deze regel wordt geleid door de vragen waarom, hoe, wanneer, waar, hoeveel en wie/wat. Voor elk van de zes manieren van zien is er één bijbehorende manier van laten zien. Voor elk van deze zes manier van laten zien, is er één visueel raamwerk dat dient als vertrekpunt. Hierbij moet je denken aan Variabele plot, stroomdiagrammen, tijdlijnen, kaarten, diagrammen en portretten. Dit word allemaal netjes uitgelegd in het boek met voorbeelden en tot op detail. De plaatjes vullen in dit boek zeker de gaatjes.
Welke kleur pen ben jij?
- De Zwarte pen; Deze groep kan niet wachten om met een pen aan de slag te gaan. Ze aarzelen niet en wekken de indruk dat ze onmiddellijk geloven in de kracht van plaatjes.
- De Gele pen; De “ik kan niet tekenen, maar..” – mensen. Ook wel bekend als de Gele pen-mensen (of highlighters) omdat ze er vaak heel goed zijn de belangrijkste of meest interessante aspecten te identificeren van wat iemand anders heeft getekend.
- De Rode pen; “ik ben niet visueel”. Zij voelen zich het minst gemakkelijk bij het gebruik van plaatjes in een businesscontext. Maar pas op: als veel afbeeldingen en ideeën zijn vastgelegd op het whiteboard, zullen de Rode Pennen uiteindelijk diep inademen, met tegenzin de pen pakken en naar het bord lopen…waar ze alles opnieuw tekenen en vaak met het duidelijkste plaatje van iedereen komen.
Herken jij jezelf in één van deze pen-mensen? Ik wel, ik zie mijzelf als de Gele pen. Ik kan niet goed tekenen en mijn tekeningen zullen ook zeker geen schoonheidsprijs winnen. Maar iets duidelijk maken dat lukt nog wel aardig. Probeer het maar eens, ik denk dat je meer kunt dan je denkt. Oefening baart kunst, toch?
Leuk, interessant, handig, klein beetje humor en gewoon goed.
Het boek heeft een apart formaat. Het is een vrij groot, vierkant boek (20×20 cm). Ondanks het formaat ligt het goed in de hand en is het geen onhandig boek. De cover is van een dik karton en is voorzien van een vrolijk tekening. Het boek telt inclusief inhoud, bijlage, dankwoord en register 282 bladzijdes. En zoals je al bedenkt bij de titel van dit boek, wordt dit boek voorzien van veel, ik herhaal veel, plaatjes. (bijna) Alle teksten worden ondersteund door plaatjes en voorbeelden en een beetje humor. De voorbeelden zijn heel duidelijk, soms een beetje voor de hand liggend, maar het werkt en het word echt goed duidelijk. Het is een interessant en goed boek dat je kunt gebruiken voor verschillende soorten branches. Zelfs voor een presentatie over cavia’s, just saying.
+ Makkelijk te lezen
+ Veel beeldmateriaal
+ Veel voorbeelden
+ Treed goed in detail
+ Leuk geschreven, blijft boeiend en is praktisch
– Sommigen pagina’s hebben erg veel tekst (dit zijn de pagina’s zonder plaatjes)
– Door in detail te treden wordt er soms veel herhaald.
Het boek is een aanrader voor iedereen die een keer op een andere manier wil presenteren, problemen wilt oplossen of gewoon iets simpels wilt uitleggen maar woorden net te kort schieten .
Wil jij het boek ook lezen en ook enthousiast worden net als ik?
0 reacties