Geld. Een woord dat bij iedereen een emotie oproept. Positief? Negatief? Of allebei? Geld is belangrijk en je hebt het nodig om een bedrijf te bouwen als webdesigner. Werken aan je money mindset als webdesigner helpt je, naast praktische kennis over winst maken, omzet draaien en tarieven, een financieel gezond bedrijf te runnen.
Je bedrijf en je money mindset
Voor mij is een financieel gezonde webdesign business: een onderneming waar jij minimaal voldoende winst uit haalt om fijn van te leven. Daar heb je kennis voor nodig, een goed boekhoudsysteem en een goede money mindset.
Je kunt het nog zo goed regelen en automatiseren (zijn we als webdesigner vaak goed in) maar als je money mindset niet op orde is, gaat het je niet lukken financieel gezond of zelfs financieel vrij te leven van je bedrijf. Wat is money mindset en hoe kun je dit verbeteren?
Money mindset is…
De manier waarop je over geld denkt en voelt. Ga maar na: je voelt een emotie bij geld en je vindt iets van geld. Terwijl geld en euro’s op zichzelf neutrale dingen zijn. Net als een stofzuiger, je linkerschoen of een gevulde koek (hoewel je daar ook zeker emotie bij kan voelen).
Je money mindset is gevoed door wat geld betekende in je jeugd, wat je erover hebt geleerd en je eigen ervaringen. Hierdoor heb je bepaalde overtuigingen, waar gedrag uit voortkomt.
Concreet: ben je opgegroeid met het credo ‘geld moet rollen’, dan wil je misschien zo snel mogelijk van je geld af als je het eenmaal hebt. Of je hebt eens een date gehad met iemand uit een rijke familie die ontzettend arrogant, onaardig en egocentrisch was.
Misschien heeft iemand je weleens geld afhandig gemaakt of misbruik gemaakt van jouw zorgvuldig opgebouwde spaargeld. En ook Notorious B.I.G. heeft niet meegeholpen met zijn mo’ money mo’ problems. Door je ervaringen noteerde je brein netjes: geld geeft problemen.
Geld is oke
Je kunt je voorstellen dat het voor het bouwen van een financieel gezond bedrijf niet erg handig is, als je al je geld laat rollen zodra het binnenkomt. Stel je voor dat je rijk wordt. Dan word je egocentrisch. Onbewust zul je je afkeren van geld. En hier zit ‘m de crux, het onbewuste.
Om goed geld te verdienen, om een financieel gezond bedrijf te bouwen, zul je je onderbewuste moeten leren dat geld wél oke is. Een money mindset verander je misschien niet van de ene op de andere dag, maar het kan wel. Hoe verbeter je je money mindset? Ik heb een drietal tips voor je.
Wat kun je doen aan je money mindset als webdesigner?
Lees boeken over money mindset en geld
Ik ben een enorme boekenliefhebber, boeken veranderen je leven. Lees boeken over geld en money mindset. Drie van mijn favoriete boeken over dit onderwerp zijn:
- Rijke pa, arme pa (Rich Dad, Poor Dad) – Robert T. Kiyosaki & Sharon Lechter
- Geld maakt gelukkig (Happy Money) – Ken Honda
- Miljonair met een gewone baan – Oeds Jan Postma
Schrijfoefening: geld is…
Doe een schrijfoefening. Maak je hoofd leeg, mediteer ‘desnoods’ even van tevoren of maak een frisse wandeling. Pak een leeg vel en schrijf op ‘Geld is…’. Blijf schrijven wat er in je opkomt. Niets is goed of fout. Geef het ruimte.
Stop na een minuut of 10 en kijk wat je hebt opgeschreven. Welke inzichten haal je hieruit? Wat denk en voel je nu echt bij geld?
Je kunt deze oefening vaker herhalen, met dezelfde zin of door gedetailleerder erop in te gaan: Geld hebben is…, omzet is…, prijzen bepalen is…
Beluister mijn podcastaflevering met Adine Faber-Versluis, money mindset mentor
Waarom is money mindset belangrijk voor een ondernemende webdesigner? Wie is je geld-archetype? Wat heeft Human Design te maken met geld?
In aflevering 152 van de Podcast voor Webdesigners Podcast spreek ik met Adine Faber-Versluis. Adine is money mindset mentor met als missie om 1 miljoen vrouwen financieel vrij te maken.
Ze vertelt over geld-archetypes, zoals de Schatbewaarder, en zet kristalhelder uiteen waarom je money mindset belangrijk is in je business.
Zoek de aflevering op in je podcast-app, of beluister alvast een stukje hieronder.
Extra tip: beluister ook Adine’s eigen podcast eens, de Money Mind Podcast.
0 reacties