A Piece of Website de Podcast

Aflevering 45:

Jouw website kan een redder in nood zijn

 

Wat kunnen we leren van een gek jaar zoals 2020? Wat kunnen we vooral leren van de bedrijven die vastegeroest zitten in wat ze weten? In deze podcast ga ik je vertellen waarom het ook alweer zo vreselijk belangrijk is, dat jij een website hebt die met je meegroeit. En dat doe ik aan de hand van een business case. 

Lees de samenvatting 

Host 

Cheryl Porcelijn

Beluister ook op:

Spotify | Apple Podcast | Google Podcast

Samenvatting

2020 was een ontzettend raar jaar. Een stom jaar kun je het ook wel noemen. Hoewel het voor velen een heel vervelend jaar was, zijn er ook enorme learnings te halen uit dit soort gekke crisissen.

Want, ik ben geen webdesigner, als ik jou niet vertel over wat een website, zeker in deze tijd, allemaal voor jou kan betekenen.

We zitten, zoals inspiratiebron Igor Beuker mooi noemt, de 4e industriële revolutie. De techniek heeft dit jaar, door de corona crisis een enorme vlucht gemaakt. We zijn massaal online gegaan. In 2020 was er een recordgroei aan internetverkopen, bestellingen dus via het internet. In het tweede kwartaal alleen al was de groeit 54.8 procent ten opzichte van 2019, volgens het cbs en het laat heel duidelijk zien dat het belang van online zijn nog nooit zo groot was.

Helaas, hebben een aantal bedrijven de boot flink gemist. In het kader van “we doen het altijd zo, dus is het goed zo”. Nou, ik kan je vertellen, dat is niet heel erg handig.

Laat ik er 1 grote speler uitpakken: De Primark heeft de boot in dit geval gemist. Waar we in de eerste lockdown nog een klein beetje zoekende waren naar de oplossing en we massaal aan onze websites, online academies en webshops gingen werken, bleven deze twee grote reuzen achter.

Primark had in de eerste lockdown al heel veel omzet verlies. “De omzet van winkelketen Primark kelderde in het afgelopen jaar als gevolg van de coronacrisis. Associated British Foods, het moederbedrijf van de kledingwinkels, meldt dinsdag dat de omzet met 40 procent is gedaald. Van de winst bleef iets meer dan een derde over.”, staat er in de artikelen. Oef…een 40%! Puur omdat de Primark dus geen webshop heeft.  Dit was een artikel van 3 november 2020.

En ineens kreeg ik een melding in mijn inbox van een update over de Primark. Een artikel van 31 december: Ze leiden een verlies dat kan oplopen tot 650 miljoen pond, omgerekend ruim 720 miljoen euro) Dat betekent dat het verlies dus nog groter is dan verwacht. Sterker nog, er zijn al 13 filialen failliet in Nederland.

In maart moesten de winkels sluiten. En heel onhandig, Primark heeft de klap niet opgevangen door een webshop te creëren.  Nou is het natuurlijk de vraag of Primark de klap had kunnen opvangen met een webshop, maar ik ben wel van mening dat het wel een groot verschil had kunnen maken. Misschien niet in de positieve cijfers, maar wel minder hard in de negatieve cijfers dan dit.

Dit is altijd wat ik probeer te vertellen aan mijn klanten en aan de ondernemers die mij volgen. Zorg er áltijd voor dat je website met je mee kan groeien. Zorg ervoor dat als er een “noodsituatie” is, je altijd kunt terugvallen op je website.

In dit geval zie ik gelukkig heel veel ondernemers als een speer een webshop opzetten. Zodat ze alsnog omzet kunnen genereren. Is het handig om dat nu nog te doen? Ja, het is altijd een goed idee om je website uit te breiden zodat je er ook online geld mee kunt verdienen. Maar…het gaat er hier wel om dat je goed nadenkt over de hoe. Hoe ga je van offline naar online, heb jij een goede volgersbase al opgebouwd? Zijn er loyale klanten die je al kunt bereiken etc. En denk ook goed na, waar kun je je mensen bereiken? Alles moet goed strategisch worden uitgedacht. Ga je zomaar een webshop opzetten, dan is de kans groot dat het een webshop wordt, om het een webshop te laten zijn.

Maar dat geld voor alles. Zoals ik ook al zei eerder, online programma’s schieten de grond uit. Is dat handig? Ja, misschien op langere termijn wel. Maar je kunt niet zomaar offline workshops of training als een speer omzetten in een online training. De beleving is anders. Dus moet je ook andere keuzes maken. Je hebt er goed materiaal voor nodig, dus snel snel snel is niet aan de orde. Liever dat je daar strategische keuzes op zet, dan dat je het doet omdat je dan maar online bent gegaan. Verkeerde intentie. Dus houd daar wel rekening mee.

Het is natuurlijk wel cruciaal dat je flexibel bent. Niet alleen in de omstandigheden en mentaal, maar dus ook met je website. En dat is ook waarom ik altijd hamer op de flexibiliteit, dat een website met je mee moet groeien, dat je eigenlijk daardoor op heel veel situaties voorbereid kan zijn en belangrijker nog, daardoor geld kan binnen halen.

Kijk dus goed binnen je bedrijf wat je nu kunt doen. Welke aanpassingen, aanscherpingen en functies er nodig zijn om omzet te genereren. Blijf flexibel en vooral. Geef niet op.

GRATIS: Het succesrecept voor jouw eigen website – Geheime podcast

Heb jij mijn geheime podcast al beluisterd? Nog niet? Vraag hem dan hier aan. Geheel gratis!

In deze serie vind je het antwoord op de meest gestelde vraag: “wat heb ik nodig om een website te beginnen?”. Ook geef ik antwoord op de vragen: “Ik heb een website nodig, wat nu?” en “Waar moet ik beginnen?”.

Ik neem je mee in wereld van hostings, plugins en veel tips & tricks. Als je nu zoiets hebt van, wat zeg je nou? No worries, ik ga het je allemaal vertellen

Volg mij op: