Inspirerende blogs, websites en meer

jul 28, 2014

Misschien ken je het wel, de writer’s block, de designer’s block of de photographer’s block (of je eigen soort block). Het wil maar niet lukken en je probeert er alles aan te doen om het toch voor elkaar te krijgen. Ik kan je vertellen, dat werkt in de meeste gevallen niet. Ik begin meteen met een tip: Laat het even voor wat het is. Sla op wat je hebt en ga iets anders doen voor een paar minuten, of misschien wel een dag. Ga iets doen wat je leuk vindt, wat je ontspant. Je zult merken dat zodra je weer verder gaat het beter zal gaan en er misschien wel hele andere, nieuwe, gave ideeën uit komen, iets wat je eerst dacht niet te kunnen en nu ineens komt de schrijver/designer/fotograaf in je naar boven, Wauw!

Als je daar geen tijd voor hebt omdat je een deadline hebt bijvoorbeeld, zet dan een muziekje op, mits dit voor jou werkt natuurlijk. Of sluit juist alles af, ga in een ruimte zitten waar je niet gestoord kan worden, sluit (als je het niet nodig hebt) internet af. Probeer het maar eens. Maar vooral, zoek inspiratie (ja, dan heb je soms wel internet nodig).

Inspirerende blogs


Voor ik mijn eigen blog begon, heb ik voor het tijdschrift, Link, van de school Haagse Hogeschool, een aantal blogs geschreven. Voor iemand bloggen die er heel veel verstand van heeft is niet altijd makkelijk. En omdat het gepubliceerd moest worden, moest ik aan bepaalde voorwaarde voldoen, meer een column in plaats van een blog. Mijn mening over een blog/column bleek heel anders te zijn dan de opdrachtgever en heb ik besloten om verder te gaan met mijn eigen blog, online. Dat had ik eerder moeten doen. Met bloggen gaat het om eerlijkheid, persoonlijkheid en het delen van informatie die voor je doelgroep relevant is. In het begin vond ik het heel moeilijk. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere blogs en heb ik bekeken wat ik daar goed en minder goed aan vind. Ik ben gaan kijken naar de tone of voice van de blog, het uiterlijk en de persoonlijkheid van de blog. Hieronder vind je mijn lijstje inspirerende blogs:

  • Smashing magazine; niet echt een blog, meer een online magazine. Maar wel met heel veel goede tips en tricks. Ik kijk regelmatig op Smashing om inspiratie op te doen en tips te krijgen voor designs die ik maak. Dus voor de designers onder ons, absoluut een aanrader. (Engelstalig)
  • Webdesigner depot; een blog voor (web) designers. Inspiratie te kort voor je website? Check dan even dit “depot”. Hier vind je allerlei dingen over webdesign.
  • Creativeoverflow; een online magazine voor alles wat ook maar creatief is.
  • A List apart; voor iedereen die websites maakt (duidelijker kan het niet).
  • Vandelay; een super blog voor alle creatievelingen, kleine ondernemers en entrepeneurs. Zeker een kijkje waard.
  • Invision App; een blog waar je ontzettend veel tips&tricks, inspiratie en trends vindt. De website alleen al is een kijkje waard. Interessant voor designers, appontwikkelaars etc.

Inspirerende websites



Als ik een opdracht heb om een website te ontwerpen of ik heb een fotoshoot, dan bereid ik mij altijd goed voor. Ik zorg dat ik alle wensen van de klant weet en ga daarna op onderzoek uit. Hieronder mijn lijstje voor inspirerende websites:

  • Pinterest; Wie kent deze website tegenwoordig nog niet? Pinterest is dé website waar ik de meeste inspiratie vandaan haal. Voornamelijk voor fotoshoots, visitekaartjes, kleding en home deco.
  • Instagram; Tegenwoordig hoef je niet alleen Pinterest te bekijken. Als je op Instagram gaat kijken zul je ook prachtige inspiratiebeelden voorbij komen. Zoek op je hashtag naar wens en kijk je ogen uit.
  • CSS Mania; Als ik een website moet ontwerpen kijk ik op deze website voor inspiratie. Je kunt op deze website verschillende categorieën bekijken. Ik kijk vaak op de categorie kleur, zo kijk ik welke kleurencombinaties wat doen op een website.
  • Adobe Kuler; Adobe Kuler is een online tool om kleurenschema’s mee te maken. Je kunt een kleur kiezen en de rest van kleuren passen zich automatisch aan. Super handig toch?
  • Frankwatching; een platform waar je alles kunt vinden over blogs, marketing, ondernemen en nog veel meer. Frankwatching is een bekend platform onder de creatieve ondernemers. Mocht je hem nog niet kennen, dan raad ik je aan een kijkje te nemen.
  • Marketingfacts; De naam zegt het al, zij zijn gespecialiseerd in marketing en geven tips en de nieuwste feiten over marketing, design en technologie.

En meer..



Je hoeft je inspiratie niet altijd online te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld posters, foto’s en flyers op straat tegenkomen. Of een simpel magazine wat je in de winkel gevonden hebt kan voor jou inspiratie zijn. Iedereen zoekt het ergens anders. Ook ik zoek mijn inspiratie niet altijd online. Hieronder een lijstje met mijn offline inspiratie:

  • Webdesigner; Webdesigner, nja de naam zegt het al, is een tijdschrift voor webdesigners (ja, hehe). Ook hier ben ik 2 of 3 jaar lid van geweest en heb dus een hele grote stapel. Hier haal ik soms nog steeds wat tips uit om bijvoorbeeld een beter script te schrijven, of om te kijken of er nog dingen hot zijn. Webdesigner houd je op de hoogte van de laatste trends als het gaat om het web en design.
  • Op de achterkant van een servet (boek); Dit boek is geschreven door Dan Roam. Het gaat over het feit dat mensen veel te complex iets willen uitleggen. Dit boek verteld je op een leuke manier dat je beter gebruik kunt maken van visuele beelden om iets uit te leggen, Overigens zijn er nog twee boeken van deze schrijver, die komen hopelijk binnenkort in de verzameling. Uiteraard komt hier een review over.
  • Boekenserie: 60 minuten, van onder andere Frankwatching; Misschien heb je mijn vorige blog gelezen, maar dat is één van de boekjes van deze serie. De boekjes geven veel tips hoe om te gaan met social media, eigen bedrijf, marketing en meer. Echt een aanrader. Ook hier komen reviews over.
  • Burn your portfolio van Michael Janda; wat ze je op school niet leren maar je wel moet weten over ondernemen. Dit boek is daar echt een perfect voorbeeld van. Zeker als je meer wilt weten dan wat ze je op school hebben aangeleerd. Het boek is gebasseerd op echte cases die de schrijver heeft meegemaakt.

Zo kan ik eindeloos doorgaan natuurlijk, want ik heb twee boekenkasten vol boeken en tijdschriften staan. Ik zal over veel boeken een review gaan schrijven. Dus als je een echte boekenworm bent, houd deze blog af en toe in de gate.

Misschien heb je hier wel wat aan als je zelf een blog hebt, of heb jij nog tips voor mij? Blogs, sites die ik echt moet bekijken? Boeken die absoluut thuis horen in een boekenwurm kast? Dan hoor ik het graag natuurlijk.

De opleiding voor webdesigners

gratis website snelheidscheck snelheid

In deze digitale brochure deel ik alle ins en outs met je, wat mijn gedachtegang is, wat je minimaal kunt verwachten en hoe het traject er uit gaat zien voor jou.

Laat een comment achter

Heeft deze blogpost je misschien geïnspireerd of heb je vragen? Let me know!

2 Reacties

  1. Willy

    Hi Cheryl, Leuk artikel! Ik ben ook erg benieuwd naar het boek: Burn your portfolio! Op school leer je voor de helft dingen die je later toch niet gebruikt :p Zou je het leuk vinden om ook eens te kijken op mijn blog en te laten weten wat je ervan vindt? Ik zie dat jij al meer ervaren bent dan veel anderen die me volgen, dus een eerlijke objectieve mening is welkom 😉

    Groetjes!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *