Een back-up maken van je WordPress website kan op twee manieren; via je hostingpartij en via een plug-in. Wat is het verschil tussen die twee opties is? En wat is de beste keuze? Je leest er alles over in deze blog.
Liever luisteren dan lezen? Je vindt hier een podcast over dit onderwerp.
Waarom een back-up
Back-ups maken van je website is belangrijk. Die heb je nodig als er iets misgaat. Bijvoorbeeld als het updaten van een plug-in of WordPress versie verkeerd gaat of als er een virus in je website zit. De back-up is dan een way-back naar het moment dat je site nog helemaal in orde was. Dat back-uppen kan op twee manieren; via je webhost en via een plug-in als UpdraftPlus.
1. Back-up via je webhost
De meeste hostingpartijen hebben een back-upsysteem in hun omgeving. Er wordt dan automatisch een back-up gemaakt van je website met een bepaalde interval (dagelijks, wekelijks). Maar niet alle hostingpartijen bieden dit aan en soms is het een betaalde optie. Belangrijk dus om te weten hoe dat voor jouw website geregeld is. Wordt er geen back-up gemaakt door je hosting, dan moet je daar zelf voor zorgen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je je hele website kwijt bent als er iets mis gaat. Een back-up die door je hosting partij gemaakt is, kun je meestal zelf via het control panel terugzetten of je vraagt het aan de helpdesk. En bij de ene hostingpartij gaat dat sneller dan de andere hostingpartij.
Nadeel van back-up via je webhost
Dat laatste is precies waarom ik geen fan ben van het maken van een back-up via je hostingpartij. Het lukt namelijk niet altijd zelf en dan heb je de helpdesk nodig. Die kun je vaak niet bellen, alleen een bericht sturen via een ticketing systeem. Zij reageren dan binnen 24 of 48 uur. Maar als jouw website er volledig uitligt, kun en wil je niet zo lang wachten. Helemaal niet als jij een drukbezochte website hebt, eentje waar je veel geld mee verdient. Of als je een drukbezochte academie hebt. Dan moet die website zo snel mogelijk weer online zijn. Zonder te wachten tot je aan de beurt bent bij de helpdesk. Ik vind deze vorm van back-uppen daarom alleen handig als extra optie.
2. Back-up via een plug-in
Mijn voorkeur is om back-ups van je WordPress website via een plug-in te maken. Zelf gebruik ik UpdraftPlus, de betaalde versie. Hiermee kan ik van alle websites die ik beheer back-ups maken en bepalen waar die opgeslagen worden. Ik doe dat extern in Dropbox. Zo komt de ruimte van de websites op de servers niet in de knoop met de ruimte die nodig is voor het maken van de updates. Als die back-ups op dezelfde server als jouw website opgeslagen worden, dan moet je daar genoeg ruimte voor hebben. Anders wordt jouw website trager naarmate de server voller wordt.
Voordeel van een plug-in
Het belangrijkste voordeel van een plug-in als UpdraftPlus, is dat je zelf bepaalt wanneer er een back-up gemaakt wordt van je website en je die zelf op ieder moment kan terugzetten. Jij hebt dus de controle daarover. Als ik een website ga updaten, maak ik altijd eerst een back-up. Daarna voer ik de updates uit. Mocht er iets misgaan tijdens het updaten, dan kan ik die back-up direct makkelijk terugzetten. Want updaten gaat niet altijd goed. Soms maakt een update je website kapot omdat er iets mis is met een nieuwe versie van een plug-in of van WordPress. Als jij zelf je back-ups maakt via een plug-in, ben je niet afhankelijk van de helpdesk van je hostingpartij en kun je zo’n probleem zelf corrigeren.
In control blijven
Denk nou niet na het lezen van bovenstaande ‘oh, ik doe geen updates meer want dan kan er iets misgaan met mijn website’. Updaten is juist belangrijk want het houdt je website veilig. En de kans dat er iets misgaat is klein. Helemaal als jij je website goed up-to-date houdt en geen vage of verouderde plug-ins gebruikt. Update dus altijd je WordPress en je plug-ins en gebruik daarbij het liefst een plug-in als UpdraftPlus. Zo heb je zelf een back-up bij de hand wanneer je die nodig hebt. Dan ben jij volledig ‘in control’ en is je website snel weer online als er onverhoopt toch iets misgaat.
Nog vragen?
Wil je hier meer over weten? Stel je vraag in mijn Facebook groep A piece of website of stuur me een DM via Instagram.
0 reacties