Door een trage website verlaten mensen je website sneller en kun je dus omzet verliezen. Ook zorgt een trage website eraan bijdragen dat jouw website lager scoort in de zoekresultaten van Google. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je een snelle website hebt. In deze blog lees je over 3 elementen die je daarbij helpen.
Omzet verliezen
Onlangs volgde ik een training bij Paul Boag over ‘Designing websites that convert’. Hierin vertelde hij dat je voor elke 2 seconden laadtijd 4,3% omzet verliest. En nog vervelender; 79% van je bezoekers komen door een langzame website niet meer terug naar je website. Zo blijft er maar 21% over om te verleiden tot een aankoop.
Google waardeert snelheid
Ook Google vind het belangrijk dat jouw website snel laadt. Snelheid is een van de 200 parameters waarop Google bepaalt hoe hoog jouw website in de zoekresultaten verschijnt. Het is onmogelijk om aan alle parameters te voldoen dus zorg in ieder geval voor basics als snelheid, goede en seo-proof teksten en een duidelijke structuur. Hoe meer pagina’s bezoekers bekijken op jouw website en hoe langer ze op je site blijven, hoe beter jouw website door Google beoordeeld wordt. En die factoren dragen daaraan bij.
Hoe weet je of je website snel genoeg is?
Er zijn verschillende tools waarmee je kunt laten checken hoe snel jouw website is. Bijvoorbeeld Google Pagespeed en GTMetrix. Neem deze snelheidsmeters wel met een korreltje zout want vaak testen ze jouw website vanaf een buitenlandse server. De resultaten zijn vrij technisch maar geven wel inzicht in wat je kan doen om je website te versnellen en het geeft je een beeld van hoe je website ervoor staat.
Hoe versnellen
Dan nu snel door naar de 3 onderdelen waar je zelf invloed op hebt om je website te versnellen.
1. Hosting
De snelheid van je website wordt deels bepaald door de hosting partij waarbij je website gehost wordt. Kies altijd een partij met goede caching en snelle servers. Je kunt je website nog zo goed geoptimaliseerd hebben, maar een langzame hosting partij gooit snel roet in het eten.
Hoe weet je of een hosting partij snel is? Google op Snelste hosting van dit jaar en bekijk de resultaten. Siteground is een Amerikaanse partij die bijvoorbeeld heel goed scoort. En ja, daar betaal je ook voor. Maar een grote hosting partij is niet altijd ideaal. Zo werk ik zelf liever met een kleinere hosting partij zoals Natuurlijk Hosting. Ik kan rechtstreeks bellen met de eigenaar bij vragen of problemen en ben niet een van de vele duizenden klanten. Andere goede en betaalbare hostingpartijen zijn Antagonist, one.com en TransIP.
Waar moet je letten bij het kiezen van een hosting partij? Kijk goed naar de hoeveelheid opslagruimte en dataverkeer, die moet vrij hoog zijn. Kijk of een SSD-schijf, CPU (een soort brein van de server) en redis-caching aanwezig zijn. Redis is een open source oplossing waarmee je gegevens van je website in het geheugen van de server kunt opslaan. Dit versnelt de laadtijd van je website omdat de browser het uit een geheugen kan halen i.p.v. volledig opnieuw laden.
2. Plug-ins
Plug-ins zijn kleine externe programma’s die je website uitbreiden met functies. Bijvoorbeeld een koppeling met je e-mail marketing tool, een betaalsysteem of je boekhoudsysteem. Iedere plug-in die je installeert gebruikt ruimte op de server. Dus hoe meer plug-ins je website gebruikt, hoe langzamer ie wordt. Want die plug-ins bestaan uit code die geladen moet worden.
Installeer daarom alleen plug-ins waarvan je zeker weet dat je ze gebruikt. En verwijder oude plug-ins die je niet meer gebruikt. Kijk af en toe ook kritisch of alle plug-ins nog gebruikt worden. Ze zorgen tenslotte voor vervuiling en vertraging van je website.
Er zijn ook plug-ins die je helpen je website te versnellen. Caching plug-ins zorgen er bijvoorbeeld voor dat jouw website sneller geladen wordt. Een goede plug-in hiervoor is WP Rocket. Dit is een betaalde plug-in. Maar zo’n plug-in verdient zich ook weer terug als het zo’n verbetering oplevert dat mensen daardoor minder snel je website verlaten.
3. Afbeeldingen
Veel ondernemers verkijken zich op hoeveel invloed afbeeldingen kunnen hebben op de snelheid van hun website. Waarschijnlijk heb je het zelf ook weleens meegemaakt. Je kwam op een website en het duurde lang voor alle afbeeldingen op de pagina geladen waren. Dit betekent vaak dat de afbeeldingen veel te groot zijn. Dus in zo’n geval kun je alleen al door afbeeldingen te verkleinen winst behalen.
Houd afbeeldingen klein, bij voorkeur tussen 100 en 300 kb. Er zijn verschillende websites die afbeeldingen voor je kunnen verkleinen. Google er maar op en je vindt er een heleboel. Je kunt afbeeldingen ook in Photoshop e.d. verkleinen. Kies er in zulke programma’s altijd voor dat je afbeeldingen opslaat voor web (save for web). Of je installeer een plug-in als WP Smush op je website. Deze verkleint je afbeeldingen zonder verlies van kwaliteit.
Neem de snelheid serieus
Tot zover de elementen die je helpen met het versnellen van je website. Neem de snelheid van je website serieus want een snelle website kan je een hoop voordelen (en omzet!) opleveren. Wil je hier niet zelf mee aan de slag, zoek dan een webdesigner, developer of VA die dat voor je doet
Wil je het hier met mij over hebben, stuur me een DM via Instagram of mail me. En natuurlijk kun je ook een website analyse boeken als je wil weten welke verbeteringen er allemaal mogelijk zijn voor jouw website.
0 reacties