Als ondernemer kun je niet alles zelf doen. Daarom huur je af en toe mensen in of ga je samenwerkingen aan voor zaken die niet in jouw straatje liggen. Bijvoorbeeld het ontwerpen en bouwen van een website. Dat is een vak en niet iets dat je er zomaar even bijdoet. Als je tenminste een mooie website wil die geld oplevert. Maar hoe vind je de juiste webdesigner?
Bespaar jezelf een vervelende ervaring
Onlangs hoorde ik van iemand dat de samenwerking met het webdesignbedrijf waar ze mee werkte minder soepel verliep. Ook zijn een aantal huidige klanten bij mij gekomen doordat ze een vervelende ervaring hadden met andere webdesigners. Super zonde want het kost je tijd, geld en energie. En het levert vaak niet het gewenste resultaat. Ik schreef daar eerder deze post over. Daarom in deze blog 6 tips om de juiste webdesigner te vinden zodat jij niet tegen die problemen aanloopt.
Tip 1. Bepaal je budget
Webdesigners zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Voor ieder budget en iedere niche is er wel iemand. Dat betekent dat je kritisch moet zijn. Vaak is goedkoop namelijk duurkoop en dat wil je niet. Kijk daarom goed naar wat je nodig hebt, wat je budget toelaat en welke prijzen een webdesigner op zijn of haar website communiceert. Dat geeft een goede indicatie van wat je kan verwachten. Persoonlijk vind ik het een ‘no-go’ als er geen prijzen op de website van een webdesigner staan en je daar alleen achter kan komen door een offerte op te vragen of contact op te nemen. Bij mij staat transparantie voorop en dus staan mijn prijzen op mijn website. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent.
Tip 2. Wat is bij de prijs inbegrepen
Met alleen de prijs ben je er niet. Je moet ook weten wat je daarvoor krijgt en of dit past bij jouw wensen. Wil je een volledig op maat gemaakte website of een standaard template die je zelf kunt invullen? Zulke dingen bepalen voor een groot deel de prijs. Er zijn veel mensen die een website kunnen maken, maar leveren die websites ook echt iets op? Het is belangrijk dat je website tijd oplevert bijvoorbeeld door automatiseringen waardoor jij dingen niet meer handmatig hoeft te doen. En je website moet geld opleveren. Ook belangrijk is dat een website je zelfvertrouwen geeft. Daarmee bedoel ik een website die echt bij jou past, waar je trots op bent en die je graag aan anderen laat zien. Dus kijk goed naar wat allemaal onderdeel is van het pakket en of dat in verhouding staat tot de prijs.
Tip 3. Bekijk de portfolio
Elke webdesigner heeft een bepaalde stijl en de echt goede webdesigners kunnen meerdere stijlen aan. Die stijl vind je terug in de portfolio op hun website. Neem zo’n portfolio altijd door en kijk of de stijl je aanspreekt. En kijk gelijk goed naar wat de webdesigner allemaal heeft gemaakt en zijn of haar onderscheidend vermogen. Zie je verschillende stijlen en uiteenlopende voorbeelden, dan betekent dit meestal dat deze webdesigner goed kan schakelen en mee kan gaan in wat past bij een klant en zijn of haar doelgroep. Wil jij meer dan gewoon een website, dan is zo’n webdesigner sneller de juiste persoon voor jou dan iemand die vooral standaard en weinig onderscheidende websites maakt.
Tip 4. Kijk of er een klik is
Zorg altijd dat je iemand persoonlijk hebt gesproken voordat je met hem of haar in zee gaat. Tijdens zo’n gesprek merk je namelijk al snel of er een klik is en of de webdesigner jou begrijpt. En dat geldt trouwens voor alle professionals waarmee je een samenwerking aangaat. Als het klikt, verloopt een samenwerking namelijk zoveel soepeler. Ga dus tijdens zo’n gesprek bij jezelf na of je je gehoord en gezien voelt. En, ook heel belangrijk, kijk of de webdesigner zelf ook met ideeën en voorstellen komt en niet alleen akkoord gaat met alles wat je zegt. Je zoekt namelijk een expert, iemand die jou kan adviseren over wat de beste keuze is. Niet iemand die simpelweg uitvoert wat jij vraagt want de webdesigner is de persoon die hiervoor geleerd heeft en niet jij. 😉 Natuurlijk luistert een goede webdesigner naar jouw wensen en ideeën, maar het is aan hem of haar om aan te geven wat slim is om te doen en waarom. En dus ook om aan te geven wat je beter niet kunt doen.
Tip 5. Bekijk de reviews
Reviews zijn belangrijk want daardoor weet je wat andere ondernemers van de samenwerking en het resultaat vinden. Lees dus de reviews op de website en check bij twijfel of dit echte bedrijven zijn. Vind je het lastig om een keuze te maken, vraag dan of je met voorgaande klanten kan bellen om te vragen naar hun ervaringen. Bij mij mag je dit altijd doen. Mijn klanten zijn eerlijk over het proces en je hoort het direct als iets niet goed is. En dat mag ook, want het kan altijd gebeuren dat een webdesigner iemand minder goed kan helpen dan vooraf ingeschat of dat het niet helemaal de juiste match was. Het zijn juist die eerlijke reviews die jou helpen om een keuze te maken.
Tip 6. Luister naar je intuïtie
Lekker cheesy maar oh zo belangrijk, luister naar je intuïtie! Lijkt iets too good to be true? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Ik heb mijn intuïtie in het verleden weleens genegeerd en dat waren letterlijk dure lessen. Luister dus naar dat onderbuikgevoel. Je moet er enthousiast van worden; ‘yes, met deze webdesigner wil ik mee samenwerken. Deze persoon begrijpt mij en denkt met me mee.’ Spreek het uit als je daarover twijfelt. Stel extra vragen en kijk of diegene je twijfels kan wegnemen. Zo niet, dan is dit niet de juiste webdesigner voor jou. En nee zeggen is niet erg. Het betekent gewoon dat iemand voor jou niet de geschikte persoon is voor jou en andersom. Net als dat niet iedereen voor jou de juiste klant is.
Succes met je zoektocht
Tot zover de tips. Ik hoop dat deze je helpen om de juiste webdesigner te vinden en dat diegene vervolgens ook doet wat hij/zij belooft. Want helaas is dat niet altijd het geval. Natuurlijk ben je ook bij mij van harte welkom voor een unieke website die echt bij jou past. Kijk op mijn site voor meer informatie, neem contact met me op of plan direct een vrijblijvend intakegesprek via mijn site.
Veel succes met je zoektocht en hopelijk vind je de perfecte match!
0 reacties