Wist je dat meer dan 40% van je website bezoekers afhaakt wanneer je site er langer dan 3 seconden over doet om te laden? 1, 2, 3. Zo snel dus. En het heeft zelfs zoveel invloed dat 79% van de afgehaakte bezoekers, niet meer terugkomt naar jouw website. Au… Daarom dus 5 tips voor een snelle website!
Liever luisteren dan lezen? Je vindt hier een podcast over dit onderwerp.
Goede eerste indruk
Met regelmaat krijg ik de vraag of ik iemand kan helpen met het versnellen van de website. En natuurlijk help ik daar graag bij. Soms kom ik sites tegen waarbij het wel 6-10 seconden duurt voordat een pagina geladen is. Terwijl websitebezoekers in de eerste 2 à 3 seconden beslissen of ze op je site blijven. Dan maak je dus geen goede eerste indruk. Zonde toch?
5 tips
Vandaar dat het zo ontzettend belangrijk is om een snelle website te hebben en te houden. Dit zijn mijn 5 belangrijkste tips voor die snelle website:
- Kies een goede hostingpartij
Je hebt het me misschien al vaker horen zeggen; hosting is de helft van een goed werkende website. Daarom ben ik heel kritisch als het gaat om hosting partijen. Dus waarom zijn websites niet bij alle hostingpartijen even snel? Dat kan aan een aantal dingen liggen:- Er is te weinig opslagruimte voor je website; bijvoorbeeld doordat je te grote foto’s, plug-ins etc. gebruikt op je website (zie punten 4 en 2)
- Ze gebruiken te langzame servers. Vaak geldt: goedkoop is duurkoop. Dus hoe goedkoper de hosting, hoe slechter de snelheid. Vaak draaien bij de goedkopere hosting partijen veel websites op een server. Dus niet alleen die van jou maar ook van honderden of zelfs duizenden andere klanten. Dat is niet bevorderlijk voor de snelheid want al die mensen loggen op dezelfde server in. En het maakt je site ook gevoeliger voor hackers
Zelf werk ik al jaren met Natuurlijk Hosting. Als je met mij of hen wil samenwerken, kunnen we een gratis snelheidscheck doen om te zien wat het verschil is als je website daar zou draaien. Ook kunnen ze kijken wat er verder geoptimaliseerd kan worden. Maar vaak is dat niet eens meer nodig. Bij een van mijn klanten scheelde zo’n verandering van hosting voor een 80 – 90 % snellere website. Dan begrijp je wel hoeveel die hosting kan schelen!
- Gebruik geen onnodige plug-ins
Hoe minder plug-ins je gebruikt, hoe beter het is voor je website. Een plug-in is een soort extern programmaatje die je op je website installeert. Daarmee kun je bepaalde uitbreidingen en functies toevoegen aan je website. Maar al die plug-ins hebben laadtijd en opslagruimte nodig. Dus hoe meer plug-ins jij gebruikt, hoe langzamer je website wordt. Want al die extra functies moeten geladen worden.Daarnaast geldt, hoe meer plug-ins, hoe meer kans om gehackt te worden. Wil je daar meer over weten? Check dan podcast 19 voor tips om je website te beveiligen. Kies daarom alleen plug-ins die je écht nodig hebt en die ook iets toevoegen aan je website.
- Gebruik een goede cache plug-in
Wat is caching? Caching zorgt ervoor dat als iemand jouw site bezoekt, de website als het ware ‘opgeslagen’ wordt in het geheugen van de browser die jouw bezoeker gebruikt. De browser onthoudt dan de inhoud van je website. Als de bezoeker vervolgens terugkomt op je website of meer pagina’s gaat bezoeken, is de snelheid van de website super snel omdat bepaalde onderdelen niet meer geladen hoeven te worden. De browser heeft een soort kopie gemaakt, zodat de inhoud snel zichtbaar is. Mijn favoriete plug-in is WP Rocket. Dit is een (betaalde) goede cache plug-in die er voor zorgt dat je website sneller laadt.En ook hier is je hosting partij weer van invloed. Check altijd of er iets van caching aanwezig is in het hosting pakket.
- Gebruik geen zware foto’s, video’s, etc.
Een veel voorkomende fout van ondernemers is dat ze veel te grote en zware foto’s op hun site uploaden. Bij een goede hosting partij met veel opslagruimte heb je daar minder last van maar al die zware foto’s moeten wel geladen worden. Soms zie je op een site wel al de tekst in beeld maar duurt het even voor de foto te zien is. Dan is die foto dus te zwaar om snel te kunnen laden.Waar moet je opletten?- Zorg er voor dat je foto’s bij voorkeur onder de 100 kB blijven en upload nooit foto’s zwaarder dan 1 MB. Vaak laat WordPress dat ook niet toe maar dat hangt af van de instellingen van je website.
- Hou dat ook aan voor pdf’s, bijvoorbeeld als je een weggever op je site hebt. Die kun je prima op je site uploaden, mits ze niet te zwaar zijn.
- Voor video en audiobestanden raad ik een andere oplossing aan: sla die extern op en embed ze vervolgens in je website (insluiten). Door te embedden blijven die bestanden op een extern platform als Soundcloud of Vimeo en hebben ze geen invloed op de opslagruimte van je eigen website. Als je denkt wat is embedden nou? Dat betekent dat je een bestand inlaadt door middel van een iframe of een link op je website. Op Vimeo en Soundcloud staan duidelijke handleidingen over hoe embedden werkt.
Wil je een pdf of afbeelding verkleinen? Daar zijn verschillende tools voor. Google op pdf of afbeeldingen verkleinen en je krijgt verschillende opties. Google is je beste vriend bij zulk soort vragen. Ook ik Google vaak als ik een nieuw vraagstuk moet oplossen.
- Gebruik lazy-loading
Ja sorry, weer zo’n vakterm. Dit is een functie binnen een website die je kunt gebruiken met een Builder zoals DIVI en Elementor. Soms zit het al verwerkt in een website thema. Lazy-loading is letterlijk vertaald ‘lui laden’ en dat is precies wat er gebeurt. Het zorgt ervoor dat het bovenste deel van je website al te zien is terwijl alles eronder pas geladen wordt als mensen verder scrollen. Zo hoeft de server niet je hele pagina in 1x te laden en blijft de website sneller.Misschien heb je het wel eens gezien; de afbeeldingen faden in beeld of schuiven van links naar rechts in. Dit houdt de website snel en het ziet er mooi uit. Beweging in een website is sowieso fijn want het houdt bezoekers scherp waardoor ze vaak langer op een site blijven.
Toch nog meer weten?
Tot zover mijn tips. Ik hoop dat je er wijzer van geworden bent! Heb je naar aanleiding hiervan een vraag? Meld je dan aan voor mijn Facebookgroep “A piece of website”. Hier kun je vragen stellen die ik beantwoord of ik kijk met je mee. De groep is geheel gratis, dus schroom niet. Maak gebruik van mij, mijn expertise en de community. We helpen je graag!
0 reacties