Het afgelopen half jaar heb ik meerdere website analyses gedaan. Daarbij valt me op dat veel ondernemers dezelfde fouten op hun site maken en dat is zonde. In deze blog ontdek je welke 5 fouten dit zijn en hoe je ze kunt verbeteren zodat jouw websitebezoekers doen wat jij wil.
Verbeterpunten
Een website moet vooral goed werken. Dat hoeft niet (technisch) ingewikkeld of tijdrovend te zijn. In mijn website analyses kijk ik welke verbeterpunten er zijn voor een website, zodat je er als ondernemer erop kunt vertrouwen dat je website je bedrijf laat groeien met de klanten die jij graag wilt.
De 5 meest gemaakte fouten
Deze punten zag ik het vaakst langskomen:
-
Knoppen vallen niet genoeg op
Veel ondernemers gebruiken voor hun knoppen en call-to-actions de kleuren uit hun branding omdat dat mooier is. En dat klinkt ook heel logisch. Het jammere daarvan is alleen dat die knoppen daardoor niet genoeg opvallen. Terwijl zo’n knop maar 1 doel heeft; opvallen!
Met die knop wil je de aandacht trekken en iemand wijzen op de actie die jij wil dat ze nemen. Daarom gebruik je daarvoor het liefst een kleur die afwijkt van je branding zodat de knop doet waarvoor ie bedoeld is: opvallen! Oranje en groen zijn voor een knop het meest aantrekkelijk.
Let ook op de tekst in de knop, maak die duidelijk, concreet en assertief en wees niet te vrijblijvend. Zeg dus niet ‘neem contact met mij op’, maar liever ‘plan direct een vrijblijvende afspraak in’. Zo weten websitebezoekers wat er gaat gebeuren als ze op de knop drukken.
-
Ontbrekende knoppen
Wat ik ook vaak zie, is dat op bepaalde plekken knoppen ontbreken. Dan lees ik een ontzettend goede tekst, maar volgt er geen knop of call-to-action met de actie die je wil dat ik onderneem.
Wees niet bang om assertief te zijn op je website en toon initiatief om je bezoeker te begeleiden naar die vervolgstap. Jij bent de gids op je website en via die knoppen, wijs je de weg. Als die knop er niet is, vergroot je de kans dat mensen verdwalen en afhaken.
Kies altijd maximaal 2 doelen voor je pagina, want anders wordt het te ingewikkeld. Van die twee is er dan een het hoofddoel; bijvoorbeeld een afspraak inplannen en de tweede is het subdoel; bijvoorbeeld inschrijven voor je nieuwsbrief.
-
Te uitgebreide menu’s
Vooral bij webshops gebruiken ondernemers vaak te uitgebreide menu’s. Dat klinkt logisch want je wil zo compleet mogelijk zijn. Maar hele uitgebreide menu’s zijn vaak zo overweldigend dat bezoekers alsnog afhaken.
Gebruik voor het hoofdmenu maximaal 7 items (en bij een webshop maximaal 9) voor de belangrijkste pagina’s. Daaronder kun je eventueel een drop-down maken met maximaal 5 items. Zo hou je het overzichtelijk en behapbaar. Want het brein moet al die informatie wel kunnen verwerken.
Pagina’s die niet in je hoofdmenu passen omdat ze net iets minder belangrijk zijn, plaats je bijvoorbeeld in je footer. Zo is de informatie makkelijk terug te vinden en hou je het rustig en overzichtelijk.
-
Gecentreerde teksten
Op veel website staan teksten gecentreerd uitgelijnd. En niet alleen korte teksten, maar vaak ook langere teksten. Terwijl de regel is dat je alles wat langer is dan 2 regels links uitlijnt. Net zoals in deze blog.
Mensen lezen van links naar rechts dus langere teksten die gecentreerd staan, zijn lastiger om te lezen. Dat komt omdat die zinnen op steeds wisselende plekken afbreken en beginnen waardoor je ogen iedere regel opnieuw het beginpunt moeten zoeken. Voor mensen die moeite hebben met lezen zijn zulke teksten helemaal moeilijk om te lezen. Hou daar dus rekening mee en lijn alles wat langer dan 2 regels is links uit.
Titels zijn hier een uitzondering op. Die zijn vaak korter dan 2 regels dus die mag je wel centreren. 😉
-
Geen keuze durven maken
En dan heb ik het over; waar wil je de website bezoeker naartoe hebben, wat moet diegene doen op je website? Het is aan jou om de bezoeker daarin te begeleiden. Jij weet wat het doel is van je website en dit mag je duidelijk communiceren.
Dus is jouw doel het aantal mensen op je mailinglijst verhogen? Dan richt je je website daarop in en zorg je ervoor dat op meerdere plekken op je website een inschrijfformulier voor je mailinglijst of gratis weggever staat.
Durf ook te kiezen voor een beperkt aanbod. Je kunt niet iedereen bedienen en alles aanbieden. Hoe meer jij een specialisatie en niche kiest, hoe makkelijker je ervoor zorgt dat jouw aanbod perfect aansluit op je ideale klant. Want als je aanbod te groot is, weten mensen niet meer waarvoor ze bij jou moeten zijn en maak je het moeilijker om voor jou te kiezen.
Zo’n specifiek en gericht aanbod maakt het ook makkelijker om je website in te richten op conversie. Want er is minder keuze en dat maakt kiezen makkelijker. Wees dus niet bang om keuzes te maken, want dat gaat je op de langere termijn echt helpen.
Wat ga jij verbeteren?
Tot zover de 5 meest gemaakte fouten en dus verbeterpunten voor websites. Ben jij iets tegengekomen dat op jouw website verbeterd moet worden? Ga ermee aan de slag, want dat komt je website alleen maar ten goede.
Kom je er niet uit of wil je dat ik een keer met je meekijk? Vraag dan mijn website analyse aan.
0 reacties