Misschien ken je het wel, je komt op een website en het duurt lang voor de afbeeldingen geladen zijn. Stukje voor stukje komen ze in beeld. Dit betekent vaak dat de afbeeldingen te groot zijn. Zo’n ervaring gaat ten koste van de gebruikersvriendelijkheid van de website. Zonde. Hoe los je dat op? Lees hieronder mijn 3 tips om afbeeldingen te verkleinen en je website sneller te houden.
Liever luisteren dan lezen? Check dan hier de podcast.
Zo traag als een slak
Grote afbeeldingen maken een website zo traag als een slak. Daardoor duurt het lang voor alles geladen is. Terwijl de snelheid van je website juist super belangrijk is. Het is namelijk mede bepalend voor mensen om op je website blijven. Vaak is onduidelijk hoe groot of klein een afbeelding op een website moet zijn en gaat het daarom fout.
Hoe groot mag een afbeelding zijn
Een afbeelding moet eigenlijk zo klein mogelijk zijn. Hiermee bedoel ik dat de kwaliteit nog goed is, maar dat ze niet zwaar zijn. Sowieso een grootte in kB’s. Ik hou hierbij zelf een maximum van 300 kB (kilobyte) aan en dat is dus vrij klein. Voor de duidelijkheid, een maat groter dan kB is MB (megabyte), nog een maat groter is GB (gigabyte) en het grootste op dit moment is TB (terabyte).
Hoe zie je hoe groot je afbeelding is
Het begint dus met weten hoe groot je afbeelding is. Hier kom je achter door naar de afbeelding te gaan in je map en met je rechtermuisknop erop te klikken. In het menu dat verschijnt, klik je op Eigenschappen. Je krijgt dan een venster waarin onder andere Grootte staat en hier zie je hoe zwaar je afbeelding is. Is deze 1 MB of hoger, dan raad ik je aan die te verkleinen.
Hoe verklein je een afbeelding
Dit zijn de 3 makkelijkste manieren om een afbeelding te verkleinen:
- Heb je een WordPress website, dan kun je hiervoor verschillende plug-ins gebruiken. Een paar aanraders: Resmush.it en Smush. Zelf gebruik ik Resmush.it en die werkt super makkelijk. Installeer en activeer de plug-in, geef aan dat je alle afbeeldingen wil verkleinen en de plug-in gaat aan de slag. Bij iedere nieuwe afbeelding die je daarna upload, gebeurt dit automatisch.
- Je kunt je afbeeldingen ook verkleinen in Canva. Dit is een veelgebruikte tool door ondernemers waar je grafisch van alles mee kan doen. Kies hier een sjabloon of bepaal zelf de afmetingen van je afbeelding en zet de foto erin. Doordat Canva online is, wordt de afbeelding vanzelf kleiner gemaakt en geschikt voor web. Je kan de afbeelding ook bewerken of bijsnijden en als je klaar bent, download je deze als jpg en zet je die in je website.
- Er zijn ook websites waar je afbeeldingen en bestanden kunt comprimeren. Een paar voorbeelden van sites die dit doen zijn Compressjpeg en Fotoverkleinen. Je uploadt hier de afbeeldingen die je wil verkleinen, zij verwerken ze en vervolgens kun je de verkleinde afbeeldingen weer downloaden en op je site zetten.
Kwaliteit is belangrijk
Het gebruik van plug-ins en websites voor verkleinen van afbeeldingen, kan tot 60% in grootte schelen zonder dat je kwaliteit verliest. Dat laatste is natuurlijk super belangrijk want de kwaliteit van de afbeeldingen moet goed blijven. Heb je een afbeelding die te klein is en dus korrelig is op je website? Kijk dan of je een grotere kan vinden of maak zelf een nieuwe foto. Heb je foto’s door een fotograaf laten maken? Dan heb je vaak al foto’s in web kwaliteit aangeleverd gekregen. Die zijn ongeveer tussen 100 en 300 kB en hoef je niet meer te verkleinen. Een goede fotograaf die weet dat de foto’s voor je website zijn, levert dit meestal gelijk al zo aan. Scheelt jou weer werk.
Nog vragen?
Veel succes met deze tips. Heb je nog vragen of ben je een andere plug-in tegengekomen en wil je weten of die ook goed is? Laat het me weten via mijn Instagram of in mijn Facebook groep A piece of website. En tips voor goede plug-ins zijn natuurlijk ook altijd welkom.
0 reacties