Een call-to-action knop of button is een belangrijk onderdeel van je website. Het geeft aan wat je wil dat je websitebezoeker gaat doen. Geef je dat niet duidelijk aan, dan is de kans groot dat die websitebezoeker je website weer verlaat. En dat wil je natuurlijk niet. Lees daarom snel verder voor de 3 dingen die je moet weten over de call-to-action knop.
Gebruiksvriendelijk zijn
Wil jij een waardevolle en effectieve website, dan is het super belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is. Hoe makkelijker websites te gebruiken zijn, hoe fijner die ervaring is en hoe sneller websitebezoekers vinden wat ze zoeken. En die call-to-action helpt daarbij. Daarmee geef je aan wat de gewenste volgende stap is. Doe je dat niet of niet duidelijk genoeg, dan is de kans groot dat die potentiële klant jouw website weer verlaat zonder actie te ondernemen. En dat wil je natuurlijk niet.
3 elementen
Wat zijn die 3 belangrijke dingen om op te letten bij de knop:
1. Design
De belangrijkste regel is dat de knop moet opvallen. Gebruik een kleur die afwijkt van de rest van de pagina, want dat valt het meeste op (welke kleuren handig zijn, lees je in punt 2). Doordat je een afwijkende kleur gebruikt, trekt de knop de aandacht van je websitebezoeker.
Zorg er ook voor dat duidelijk is dat die knop klikbaar is. Met alleen een tekst link plaatsen kom je er niet, want dat valt veel minder op. Zorg voor een gekleurd vlak, meestal rechthoekig, al dan niet met afgeronde hoeken. Dat hangt een beetje af van je huisstijl en voorkeur. Vaak zie je dat een knop net iets is afgerond, bijvoorbeeld 5 – 7 pixels. Maak het in ieder geval niet te gek met mega rondingen. Op knoppen met een breedte van 100 – 150 pixels wordt het meest gedrukt.
Om duidelijk te maken dat die knop klikbaar is, gebruikten webdesigners jarenlang een gradiënt in de kleur. Dat is een kleurverloop van donker naar licht, van onder naar boven. Dat geeft de knop een 3d-effect, waardoor deze iets los komt van de achtergrond en het duidelijker is dat je erop kan drukken.
De afgelopen jaren verdween die trend naar de achtergrond en waren knoppen vaak weer ‘plat’ en dus 1 kleur. Maar, zoals wel vaker met trends, komt die gradiënt toch weer terug. Wel iets subtieler dan toen. Het contrast tussen de donkere en lichtere tint is dus minder groot. En aangezien 69% van de websitegebruikers een voorkeur voor een kleurverloop heeft, is dat natuurlijk niet zo gek.
2. Kleur
De kleur van een knop bepaalt mede of mensen erop drukken of niet. Denk maar aan het stoplicht-effect. Rood is stop en groen is ‘go’. Een rode knop gebruik je dus vooral in geval van nood. Bijvoorbeeld om iets weg te klikken. Rood is meer gebonden aan een negatieve actie. Groen is positief en dus wel geschikt, mensen klikken graag op groen.
Blauw en oranje zijn ook goede kleuren voor een call-to-action knop. Blauw kennen mensen al van de links waar je op kan klikken. Daarom is die kleur ook prima geschikt voor buttons. Oranje is een lekker opvallende kleur en we hebben daar niet zo’n negatieve associatie mee zoals met rood. Oranje wordt ook wel het nieuwe groen genoemd. Uit onderzoek blijkt dat oranje in Nederland momenteel de populairste kleur is voor een knop met een score van 31%.
3. Tekst
Met alleen de vorm en de kleur van je knop kom je er niet. Er moet ook een goede tekst instaan die een actie aangeeft. Dus geen passieve teksten als ‘lees meer’, ‘meer informatie’ of ‘neem contact op’. Zet je bezoeker echt tot actie aan en gebruik assertieve teksten als ‘registreer nu’, ‘meld je nu aan’, ‘download nu’ of ‘plan nu jouw gratis afspraak in’. Voel je het verschil?
Wanneer mensen jouw salespagina met je aanbod lezen, wil je dat ze actie ondernemen op jouw aanbod. Door assertieve teksten te gebruiken, weten je bezoekers wat er van ze wordt verwacht en wat er gaat gebeuren als ze op die knop drukken. Daardoor hoeven mensen niet na te denken of bang te zijn dat er iets geks gebeurt. Je verlaagt daarmee de drempel om te drukken en het maakt je site gebruiksvriendelijker.
Dat betekent natuurlijk ook dat de rest van de teksten op je pagina/website goed moeten zijn. Mensen gaan alleen op de knop drukken als ze overtuigd zijn dat jij ze kunt helpen. Alleen een goede knop is niet genoeg. 😉
Zorg dat je knop opvalt
Al die elementen bij elkaar zorgen ervoor dat je call-to-action knop opvalt. Door die afwijkende kleur, de juiste vorm en duidelijke taal. Actietaal dus, die duidelijk maakt wat je van je websitebezoeker verwacht. Zo heb jij optimaal opvallende knoppen met de meeste kans op succes.
Benieuwd of de knoppen (en nog wel meer dingen) op jouw website goed genoeg zijn? Boek dan hier een website analyse en krijg je advies over hoe je je website kunt verbeteren.
0 reacties